Situat a la primera planta del Palau de la Vila, mostra una col·lecció integrada per diferents objectes que daten des del segle XVIII fins als nostres dies a través dels quals es narren els diferents processos artesanals de la producció tèxtil. Les seues sales alberguen prop de 70 peces relacionades amb tot el procés de fabricació tèxtil: canyes, parafina, fils de plata i or, tisores, telers dels segles XVIII i XIX, llibres antics, mostres de diferents teixits, etc.
Les peces pertanyen a la col·lecció d'ATEVAL (l'Associació d'Empresaris Tèxtils de la Comunitat Valenciana, amb seu a Ontinyent), a la Junta Comarcal de la Vall d'Albaida, a la col·lecció de Caixa Ontinyent i a la col·lecció de Rafael Ferrero Terol. Els fons del museu continuen creixent i, sens dubte, es pot dir que les sales habilitades al Palau de la Vila es queden menudes per a acollir totes les peces que es volen exposar, com ara els telers més grans que servien per a elaborar les típiques mantes d'Ontinyent. Per això, la previsió és que el museu es trasllade a l'Antiga Fàbrica de Filats i Teixits Manuel Revert, molt a prop del riu Clariano, situada al centre urbà i que té una superfície de 5.000 m2. Esta joia del patrimoni industrial va ser adquirida pel consistori i encara ha de ser restaurada i condicionada per a poder acollir el nou museu.
La sederia té un paper protagonista en el museu, encara que la Vall d'Albaida no va ser una comarca caracteritzada pel desenvolupament d'esta indústria, sinó per altres fibres, com ara el cotó, la llana o el lli. Entre els fons de la institució trobem nombroses eines destinades al treball de la seda, tant en la seua fase de producció de la matèria en brut com en la seua fase d'elaboració de diferents tipus de teixits. El procés de la seda queda il·lustrat gràcies a estes peces, si bé és cert que alguns elements més grans (com poden ser les andanes) encara no poden ser exposats per problemes d'espai.
També es conserven nombroses peces de teixits, entre les quals destaquen diverses espolins. Sens dubte, els elements més destacats i vistosos són els dos telers Jacquard que pertanyen al mestre velluter Vicente Enguídanos, adquirits un per ATEVAL i l'altre per Caixa Ontinyent, per a formar part dels fons del museu.