El territori valencià oferix una infraestructura excel•lent per al senderisme: hi ha més de 5.000 quilòmetres de sendes homologades. Una oferta que abasta tant sendes de gran recorregut que permeten fer travessies ben interessants de més d’una jornada com sendes de curt recorregut i sendes locals. Totes ens permeten conéixer el patrimoni natural i cultural al ritme que vullguem.
Els contraforts del Sistema Ibèric i de les Serralades Bètiques travessen la Comunitat Valenciana, deixant una plana litoral que recorre de nord a sud el territori fins a arribar al nord de la província d’Alacant on les muntanyes es precipiten en el mar. El muntanyisme valencià té entre els seus cims més emblemàtics els d’Aitana, Puig Campana, o Bèrnia en el conjunt muntanyós pertanyent a les Bètiques. El Penyagolosa, Calderó o el Pina, són alguns dels noms mítics dels cims dels contraforts del Sistema Ibèric, a Castelló i València. La Federació Valenciana de Muntanyisme i els principals centres excursionistes, com el de València, Castelló, Alacant o Alcoi entre d’altres, proporcionen informació sobre l’activitat relacionada amb el muntanyisme en la Comunitat Valenciana.
Sendes de gran recorregut més importants a la Comunitat Valenciana.
GR 7 (E-4) Camí que té l’origen al Peloponés i que travessa el territori valencià de nord a sud, amb un recorregut de 600 quilòmetres, dividit en 36 etapes entre Fredes i el Pinós.
GR 10 (E-7) Travessa la península Ibèrica d’est a oest, unix la Mediterrània i l’Atlàntic. Des de Puçol recorre el parc natural de la serra Calderona i ix de terres valencianes per la població d’Andilla; hi ha un total de 112 quilòmetres.
GR 33 Senda de la Lluna Plena. Unix Castelló de la Plana amb el cim d’una de les muntanyes mítiques del territori valencià: el Penyagolosa, a Vistabella. Coincidix des de les Useres amb el camí que cada any recorren els pelegrins de les Useres. En total, 56,5 quilòmetres d’un gran interés.
GR 36 Serra d’Espadà. Senda amb un total de 60 quilòmetres que recorre el parc natural de la serra d’Espadà, enllaça amb la GR 7 al municipi de Montanejos.
GR 37 Vies pecuàries dels Serrans. Antics assagadors senyalitzats formen esta senda circular que recorre part dels Serrans.
GR 125 Senda del poeta. És una ruta de 75 quilòmetres en homenatge a Miguel Hernández, que recorre l’extrem sud del territori valencià.
GR 160 Camino del Cid. Itinerari turístic cultural que seguix les empremtes de Rodrigo Díaz de Vivar i que fa servir com a principal guia de viatge el Cantar de mío Cid, un dels grans poemes èpics medievals de la literatura universal. La ruta comença en un poblet vora Burgos, d’on partí per al desterrament, i acaba amb la mort del Cid a València, amb la possibilitat de seguir fins a Oriola.
GR 231 Ruta de «Pinares a Sabinares». La senda partix de la vila de Jérica i arriba fins a la localitat aragonesa de Sarrión. 63 quilòmetres llargs entre les comarques de l’Alt Palància i Gúdar Javalambre, a Terol, apta per a fer en tres etapes.
GR 232 Volta al terme de Santa Pola. Punt de trobada dels senderistes que s’acosten a Santa Pola, és un recorregut circular que partix de la zona de Gran Playa i passa per llocs com ara el port pesquer, el cap de Santa Pola, el clot de Galvany o les salines del braç del Port.
GR 236 Ruta dels Monestirs. Ruta turística que unix cinc monestirs valencians al llarg de 75 quilòmetres, entre Alzira i Gandia.