El Museu Valencià d'Etnologia, situat al Centre Cultural La Beneficència, va ser creat el 1982 per la Diputació de València. Els seus objectius són la investigació i difusió en el camp de l'etnologia i l'antropologia, posant a l'abast del públic un espai dinàmic de coneixement i reflexió sobre la diversitat cultural que caracteritza als humans en dos àmbits complementaris.
D'una banda, el pròpiament valencià, centrant-se en les pautes culturals de la societat tradicional valenciana i el seu procés de trànsit a la societat industrialitzada, sense deixar de banda les noves formes culturals de la contemporaneïtat.
D'altra banda, l'àmbit general de les cultures, des de les mediterrànies, més pròximes a nosaltres, i que ens emmarquen directament, fins a les pròpies d'àmbits geogràfics més llunyans.
El museu recull una exposició de fotografies, testimonis i objectes que recorden com érem els valencians i com s'ha anat desenvolupant la societat valenciana a través dels anys.
El museu desenvolupa programes de recerca sobre el patrimoni etnològic, publica una revista i dues col·leccions temàtiques de llibres, oferix els servicis d'una biblioteca especialitzada i col·labora amb nombrosos ajuntaments en la recuperació i difusió del patrimoni local.
A més, disposa d’una exposició permanent, organitzada en cinc àmbits: la ciutat, l'horta, la marjal, el secà i la muntanya. A través de la seua programació temporal, el Museu d'Etnologia presenta aspectes de la diversitat cultural global.
Una de les exposicions parla del procés de transformació que va patir la ciutat tradicional durant l'avanç de la industrialització des de finals del segle XIX. Entre els elements exposats trobem alguns relacionats amb la producció de seda: un teler de passamaneria acompanyat d'un audiovisual que explica el procés de teixidura, així com peces d'indumentària. A més a més, les col·leccions del museu es custodien a les Sales de Reserva ubicades a la localitat de Bétera i inclouen la col·lecció d'indumentària Insa formada per més de 5000 peces amb data a partir del segle XIX.
Les exposicions, els programes d'activitats, els tallers didàctics, els concerts, les conferències, els concursos o la fira de museus locals «Etnopobles» ens ajuden a comprendre este apassionant recorregut que ens porta des de les cultures tradicionals fins a la interculturalitat global actual.