El Museu d'Història de València, inaugurat el 7 de maig de 2003, es troba prop del Parc de Capçalera i està ubicat en un edifici que originalment va ser el primer dipòsit d'aigües de la ciutat, un dels millors exemples de l'arquitectura industrial de mitjans del segle XIX.
El museu recull la vida de la ciutat des de la seua fundació, amb els romans, passant per l'època àrab, medieval, etc., fins a l'actualitat.
L'objectiu que té l'exposició permanent és la de presentar els processos històrics com un fet accessible i didàctic, partint dels conceptes generals per a expressar-ho a través de dades quotidianes, així com ensenyar a interpretar els fets quotidians del passat per a entendre els processos generals.
L'exposició permanent es dividix en huit períodes històrics: Valentia Edetanorum, Balansiya, València a l'Edat Mitjana, de les Germanies a la Nova Planta, Municipi Borbònic, la ciutat de Vapor; la Modernitat truncada i la València viscuda.
Per a això, l'exposició utilitza fons arqueològics, documents, les obres d'art més representatives, documents d'arxiu, llibres, gravats, mapes, cartells, màquines, vehicles o joguines, entre molts d’altres, i els combina amb escenes que recreen el passat de manera dramatitzada, creant un tot harmònic. Una manera insòlita de presentar la història com alguna cosa pròxima i comprensible, que aconseguix introduir-nos en el passat històric de València.
Una de les escenografies del museu està dedicada a la seda, posant l'accent en la figura de Joaquín Fos, l’explicació de la producció i la tècnica del moaré. A més, també s'hi fa menció a la Reial Fàbrica dels Cinc Gremis i rèpliques d'indumentària de seda del segle XVIII, així com a instruments per a la màquina Jacquard i documentació. Altres peces que formen la línia argumentativa representen teixits de seda d'ús i indumentària.
També fan exposicions temporals que comprenen des de temes directament relacionats amb la història de la ciutat, com ara amb temes transversals que formen part de la història de la humanitat.