Es tracta d'una antiga fàbrica de rajoles que té el seu origen en l'any 1924. L'empresa va estar funcionant fins a la dècada dels 90, moment en què l'Ajuntament va adquirir els terrenys i va iniciar el procés de rehabilitació. A més, es va procedir a l'execució del museu, que va passar a formar part del Sistema Valencià de Museus de la Generalitat Valenciana.
En el 2011, els forns van ser inclosos dins del Pla Nacional de Patrimoni Industrial, com un dels elements industrials a tindre en compte, realitzat pel Comité Internacional per a la Conservació del Patrimoni Industrial.
El museu disposa d'activitats programades, visites guiades a les exposicions, un arxiu fotogràfic i tallers didàctics, tots estos dedicats a la recuperació de la producció rajolera i de la cultura i idiosincràsia de Paiporta.
Dins de la col·lecció del museu es conserven telers de seda, fotos, objectes i relats en vídeo i àudio de veïns, relacionats amb la fàbrica Rafael Catalá. A més, es fan exposicions anuals sobre la cria de cucs, així com altres activitats relacionades amb la confecció de la seda.
El Museu Valencià d'Etnologia col·labora en diferents àmbits, com ara l'intercanvi de peces o la participació en la producció d'alguna de les exposicions. A més, a través del projecte «Memòria Oral Valenciana - Museu de la Paraula», participa fent entrevistes a persones que van treballar o van tindre relació amb la fàbrica.
Reserves per email.