La Casa de l’Ensenyança es va construir a Xàtiva a meitat del segle XVIII, concretament en 1758, per disposició del l’arquebisbe Majoral per a ajudar aquells de classe humil a poder estudiar.
L’edifici presenta una portada barroca de pedra i un escut heràldic del fundador de la institució educativa, l’Arquebisbe Majoral, i va mantenir l’activitat com a institució educativa fins a finals del segle passat.
La rehabilitació i adequació com a museu, funció que té l’edifici en l’actualitat, ha representat un dels projectes culturals més emblemàtics de la ciutat de Xàtiva.
El Museu de Belles Arts de la ciutat de Xàtiva disposa d’una de les col·leccions pictòriques públiques més importants de la Comunitat Valenciana, amb obres de Ribera, Goya, Vicente López, Santiago Rusiñol, Benlliure i Antoni Miró, entre molts altres. Exposa també destacades peces escultòriques i de pedra picada. Cal destacar el retrat icònic de Felip V, invertit cap avall, en venjança per haver ordenat l’incendi de Xàtiva en 1707. A més de la col·lecció permanent, aquest museu, que naix amb vocació de dinamisme, exhibeix regularment exposicions temporals.
El gòtic flamíger va tenir una presència significativa a Xàtiva, amb la capella que el papa Calixt III va fer construir on va ser la mesquita major de la ciutat, adaptada més tard al culte cristià. La capella, segles després, va ser derruïda. Testimoni de tot allò són les belles restes que conserva el museu, entre les quals destaca la clau de volta i la mènsula de l’àngel, que sosté l'escut de la poderosa família de la Renaixença europea, els Borja.