La Ruta de la Seda fa referència a una xarxa de rutes comercials que es vinculen amb la comercialització de seda de la Xina. Tot i que la seda es considera la mercaderia més important de la ruta, van ser moltes les mercaderies que s’hi van intercanviar.
A la Comunitat Valenciana alguns productes gastronòmics hi van arribar per esta ruta: l'arròs, la taronja i la xufa. Estos productes van ser introduïts a València per mercaders àrabs vinculats a la Ruta de la Seda. No obstant això, l'origen d'este aliment es troba a Egipte, des d'on es va estendre al nord d'Àfrica i d'allà a València, gràcies als intercanvis comercials vinculats a la Ruta de la Seda.
El cultiu de la xufa va arribar a la Península Ibèrica al segle VII, època en què comença la conquesta musulmana. En l'actualitat, este aliment es cultiva a 16 pobles de l'Horta valenciana, l’única zona d'Espanya on es cultiva este tubèrcul. En esta comarca hi tenim actualment una producció d'uns 5,3 milions de quilos de xufa seca, dels quals un 90 % estan emparats per la denominació d'origen.
Amb la xufa s'elabora la beguda coneguda com orxata. Associada a esta beguda s’hi troben uns dolços coneguts com fartons.
El Museu de l'Orxata i la Xufa es pot visitar a l'Alqueria el Magistre a la localitat d'Alboraia. En visitar el museu es pot comprendre la tradició associada a l'elaboració de l'orxata, com es cultiva la xufa, com es comercialitza actualment i com es feia antigament. A més, es poden visitar diverses estances, com ara l'ermita, les cuines, els antiquíssims salons, l'antiga torre d'origen àrab... i es podran veure antics objectes relacionats amb l'agricultura valenciana. La visita al museu inclou una degustació d'orxata i fartons. Així mateix, es pot consultar la guia de la Ruta de l'Orxata, elaborada per l'Ajuntament d'Alboraia, juntament amb les orxateries i la Denominació d'Origen Xufa València.