Prop de les tres quartes parts de la Comunitat Valenciana estan formades per roques calcàries, que afavoreixen la formació de cavitats com a conseqüència dels processos de dissolució de les aigües infiltrades fins al subsol.
Amb 235 metres, l’Avenc Pilar, en el municipi de Barx, és la cavitat natural de major recorregut en profunditat de terreny trepitjable. Altres cavitats importants són la Mina Verge de l’Empar a Artana i la Cova de l’Autopista a Gandia. El pou més profund, amb 129 metres, es troba en l’Alt de l’Heura (Quatretonda) i la cavitat amb major volum de sala es troba al Campillo (Tous) amb una única sala de 300.000 m3 i una superfície de 8.500 m2.
Empreses de turisme actiu repartides per tota la Comunitat Valenciana ens ofereixen l’oportunitat d’endinsar-nos en el meravellós i sorprenent món de l’espeleologia, des del respecte al fràgil medi ambient d’aquests espais i amb les mesures de seguretat pertinents per a realitzar aquestes activitats. També existeix la possibilitat de realitzar espeleologia aquàtica.
Pots obtindre més informació sobre espeleologia en la Federació d’Espeleologia de la Comunitat Valenciana.
Si vols visitar coves espectaculars des d’una perspectiva més lúdica o turística, també es poden visitar espectaculars adaptades per a la seua visita turística com la Gruta de Sant Josep amb el seu riu subterrani a la Vall d’Uixó, la Cova del Rull a la Vall d’Ebo, la Cova de les Calaveres a Benidoleig o les Coves de Canelobre a Busot.