Blog
L’Alt de les Barraques en BTT
Un recorregut en bicicleta de muntanya per un dels paisatges més sorprenents i de major altura del territori valencià. Esta proposta de recorregut en bicicleta per les terres altes del Racó d’Ademús forma part de la Xarxa de Rutes en BTT, que fa deu anys va dissenyar Juan Antonio Barrachina per tal de descobrir i disfrutar d’esta comarca tan poc coneguda. La Mancomunitat de Municipis Racó d’Ademús la va editar i Enarco Cooperativa Valenciana en va elaborar la guia amb la informació d’ADIRA (Associació per al Desenvolupament Integral del Racó d’Ademús). Vaig tindre l’ocasió de col·laborar amb Juan, especialment amb la cessió de fotografies dels diferents itineraris de la xarxa
. El paisatge sorprenent d’estes terres, amb diferències importants d’altitud en tan poc de territori, fa que tinga una diversitat i una varietat d’ecosistemes molt diferents entre sí i una riquesa botànica extraordinària. De fet, la màxima altura de la Comunitat Valenciana es troba ací, al cim de l’Alto de las Barraques, també conegut com Cerro Calderón, topònim produït per un error d’interpretació cartogràfica fa quasi un segle. Amb 1.838 m sobre el nivell del mar, l’Alto de las Barracas és, com hem dit, la màxima altura de la Comunitat Valenciana. L’ampli panorama que es divisa des d’este cim, que comparteix amb Aragó, està cobert d’una vegetació única, els savinars de muntanya o savina muntanyenca, que forma un immens tapís de taques verdes sobre la terra grisa, adaptada a les dures condicions climàtiques: temperatures baixes i sequedat ambiental. De fet, este paisatge únic només es repeteix en dos llocs més de la resta del món: l’Alt Atlas Marroquí i un xicotet reducte dels Alps. Per això, este lloc està protegit i va ser declarat Microrreserva de Flora, ja que la vegetació quasi endèmica de la zona, pròpia de climes molt més freds, és un reducte d’allò que va ser el paisatge eurosiberià, quan les grans glaceres cobrien la terra i arribaven fins a la Península Ibèrica. En retirar-se els gels, esta vegetació ha pogut arribar fins a l’actualitat només en estos reductes aïllats i amb condicions extremes.
El recorregut comença a la Pobla de Sant Miquel, on aconsellem fer una volta pels carrers i visitar les dues ermites i l’església, així com el Museu Etnològic. Rodem per la part alta de la Serra Tortajada i arribem a l’aldea de Sesga, on hi ha una escola antiga encara ben conservada. La ruta continua en direcció a Mas del Olmo i, una vegada hem travessat la població, pugem cap a l’Alto de las Barracas, passant per la Font La Canaleja i el Pino de las Tres Garras.
Paga la pena parar-se en Mira el Bueno, on hi ha un mirador des del qual es pot contemplar tota la panoràmica de la profunda Vall del Túria. L’últim tram d’esta ruta circular es fa baixant cap a la Pobla de Sant Miquel, punt d’inici de la nostra excursió.